Obiective turistice

ionirimescu

 

Pensiunea Irisitar este asezata în orasul în care s-au nascut numeroase persoanlitati de marca ale culturii si artei românesti. Supranumit orasul muzeelor, Falticeniul va ofera posibilitatea de a cunoaste cea mai vasta colectie de sculpturi a "Patriahului Artelor", asa cum a fost numit maestrul Ion Irimescu. Muzeul care îi poarta numele adaposteste opere unice, de o valoare inestimabila, peste 300 de sculpturi si 1.000 de desene putând fi admirate aici.

 

muzeulapelor

 

Unul din primele muzee din România dedicate Știintelor Naturii. Cu o vechime de un secol, Muzeul Apelor Mihai Bacescu oglindeste tezaurul imens al marilor si oceanelor lumii si în acelasi timp activitatea renumitilor cercetatori Emil Racoviţa, Grigore Antipa, şi Ion Boreca. Peste 700 de exponate din universul marin, daruite de savantul Mihai Bacescu, pot fi vazute aici.

Pe lânga acestea, vizitatorii vor descoperi în salile muzeului comori arheologie, file de istorie, arme vechi, etnografie, numismatica şi fotografii de epoca.

 

galeriaoamenilor

 

Falticeniul a dat nastere unor personalitati cu totul aparte pentru arta, stiinta si cultura româneasca. Cei mai de seama reprezentanti ai generatiilor de aur din trecutul mai îndepartat sau apropiat. Matei Millo, Maria Cantacuzino, Nicu Gane, Nicolae Beldiceanu, Ion Dragoslav, Anton Holban, Horia Lovinescu, Nicolae Labiş, Constantin Ciopraga, Jules Cazaban, Grigore Vasiliu-Birlic, Paul Calinescu, sunt doar o parte din cei care au contribuit cu generozitate la tezaurul valorilor românesti.

Numarul lor este covârsitor, însa aici îi amintim si pe Ion Creanga, care a studiat la Școala de Catiheti din Folticeni, sau de Mihail Sadoveanu - autorul celebrei Dumbrava Minunata, Dimitrie Leonida, Nicolae Grigoraş, Vasile Ciurea si Mihai Bacescu.

 

 

Aici a locuit o vreme scriitorul, academicianul si omul politic Mihail Sadoveanu. Autorul operelor Neamul Șoimarestilor, Baltagul, Fratii Jderi, Hanu-Ancutei, se regasea în linistea si frumusetea locurilor de aici. Casa a fost construita dupa planurile sale. Aici a locuit scriitorul între anii 1909 şi 1918, timp în care a compus aproape 20 de opere. "Ajuns acasa, nu ma gândesc decât sa ma reculeg şi sa ma odihnesc", scria Sadoveanu în 1913.

 

 

Falticeniul este înconjurat de câteva manastiri declarate monumente UNESCO. Asezamintele ortodoxe din Râsca, Slatina si Probota fac parte din salba chinoviilor îmbracate în picturi murale vechi de peste 500 de ani.

Desi mai noua, Manastirea Slatioara reprezinta un punct de atractie în pelerinajele românilor si strainilor care ne viziteaza zona.

La numai 30 de km departare de locul pensiunii se poate ajunge în Ținutul Manastrilor, unde puteti vizita renumitele manastiri Voronet, Humor, Moldovita, Sucevita.

 

 

Falticeniul este denumit si Patria Marului. Aici în fiecare an, la sfârsitul lunii octombrie se organizeaza cel mai mare târg de mere din România. Renumitele soiuri Florina, Falticeni si Radaseni îsi trag seva din pamântul roditor si binecuvântat la zonei noastre.

 

Vizitatori online

Avem 15 vizitatori și nici un membru online

Din meniu

Evenimente